całka oznaczona mały problem w wyniku:
| π | 1 | |||
∫ x2 arctgx dx= wyszedł mi wynik | − | |||
| 12 | 6 |
| π | 1 | |||
a powinien być = | − | (1−ln2) | ||
| 12 | 6 |
| 1 | 1 | |||
∫x2arctgxdx=|u=arctgx, u'= | ; v'=x2, v= | x3|= | ||
| x2+1 | 3 |
| 1 | 1 | x3 | 1 | 1 | −x | ||||||
x3arctgx− | ∫ | dx= | x3arctgx− | (∫xdx+∫ | dx)= | ||||||
| 3 | 3 | x2+1 | 3 | 3 | x2+1 |
| 1 | 1 | ||
x3arctgx− | (x2−ln|x2+1|+C | ||
| 3 | 6 |
| 1 | 1 | |||
∫10x2arctgxdx=[ | *13*arctg1−0]− | ([12−0]−[ln|12+1|−ln|0+1|]= | ||
| 3 | 6 |
| π | 1 | ||
− | (1−ln2) | ||
| 12 | 6 |
Widzę, że masz dobry humor dziś
no całkiem dobry
a po czym to stwierdziłeś?
ale to nie od tego, egzamin coraz bliżej
Ja jeszcze tydzień zajęć a potem tydzień egzaminów
Czyli 3 kolosy oraz 3 egzaminy na przestrzeni dwóch tygodni. Mogło być gorzej
| −x | ||
mam pytanie jeszcze bo coś nie skumałam, | liczymy z : | |
| x2+1 |
| −x | dt | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | dx=|t=x2+1, dt=2xdx => − | =−xdx| = − | ∫ | dx=− | ln|t|+C= | |||||
| x2+1 | 2 | 2 | t | 2 |
| 1 | ||
− | ln|x2+1|+C ![]() | |
| 2 |