ss
Dve: Z tw lagrange pokazac ze
ex>x+1 dla x>0
Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego po zastosowaniu wzoru lagranga mamy pewnosc ze jest to
prawda?
19 sty 13:18
Kasia: e to podstawa logarytmu naturalnego tak ?
19 sty 13:55
Garth:
| | 1 | |
I granica ciagu (1+ |
| ), tak. |
| | n | |
19 sty 13:56
Kasia: przykro mi, ale analiza dopiero przedemną :S niepomogę,
19 sty 13:57
19 sty 13:59
Garth:
Oj niestety tego jescze nie bralem, wiec nie jestem w stanie pomoc.
19 sty 14:03
PW: No co mówi twierdzenie Lagrange'a?
gdzie c jest pewnym punktem a przedziału (a,b). Założenia twierdzenia pomijam, to elementarz −
sprawdzić, czy są spełnione.
Jeżeli w tym twierdzeniu wziąć f(x) = e
x i tym samym f '(x) = e
x, to dla przedziału [a,b] =
[0,x] mamy:
| | f(x)−f(0) | | ex−e0 | |
|
| = f '(c), czyli |
| = ec dla pewnej liczby c∊(0, x) |
| | x−0 | | x | |
Wniosek:
e
x − 1 = e
c
e
x = 1 + e
c
Dalej się domyśl.
19 sty 15:29
PW: Chochlik: gdzie c jest pewnym punktem z przedziału ...
Drugi chochlik (ostatnie dwa wiersze):
ex − 1 = xec
ex = 1 + xec.
19 sty 15:32
Dve: Dzieki PW
19 sty 18:28