funkcja liniowa
gosiata: Czy ktoś może sprawdzić?
| | ⎧ | x dla x < 0 | |
| Dana jest funkcja f(x)= | ⎩ | x−2 dla 0≤x<2 |
|
Funkcja f:
A.nie ma miejsc zerowych
B.ma 1 miejsce zerowe
C.ma 2 miejsca zerowe
D.ma 3 miejsca zerowe
I obliczyłam to tak :
x=0 ∉ D
x−2=0 x=2 ∉D
1/3x−2=0 x=−6 ∊ D
czyli jedno miejsce zerowe
Czy poprawnie to wykonałam

?
19 sty 13:15
5-latek: zle przeciez x=−6 nie nalezy do przedzialu <2,∞)
19 sty 13:21
PW: A tam w definicji jest
Wtedy
| | 1 | |
− |
| x −2 = 0 ∧ x≥2 ⇔ x= −6 ∧ x≥2 − nie ma takich x. |
| | 3 | |
W rozwiązaniu jednak piszesz
| 1 | |
| x −2 = 0, co oznacza że x = +6. |
| 3 | |
Która wersja jest dobra?
19 sty 16:51