3 zadania, proszę o pomoc
amator: Zad.1
Odległość środków dwóch okręgów o równaniach x2+y2+4x−6y+5=0 i x2+y2=1 wynosi:
Zad.2
W trapezie równoramiennym długość wysokości wynosi 14cm. Przekątne są do siebie prostopadłe, a
ich punkt wspólny dzieli każdą z nich w stosunku 1:3. Oblicz obwód tego trapezu.
Zad.3
Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 60stopni, a jego pole jest równe 3cm2. Oblicz
objętość walca powstałego w wyniku obrotu tego prostokąta dokoła krótszego boku.
19 sty 12:38
Kaja: −2a=4 −2b=−6
a=−2 b=3
S1=(−2,3) − środek pierwszego okręgu
S2=(0,0) − środek drugiego okręgu
|S1S2|=√(0+2)2+(0−3)2=√13 − szukana odległość
19 sty 12:41
amator: jak te S1 i s2 zostało wyliczone ?
19 sty 12:54
Kaja: a wiesz jak wygląda równanie okręgu? jak nie to sobie zerknij do książki.
19 sty 12:55