jerey: prosze o sprawdzenie, z gory dzieki
rzucono 3 razy symetryczną szescienna kostką do gry. oblicz prawdopodobienstwo ze suma
wyrzuconych oczej jest rowna co najmniej 5.
Ω=216
suma oczek jest rowna co najmniej 5 czyli albo 5 i wyżej? dobrze rozumiem?
w zbiorze 36 elementowym mozliwych zdarzen jest 30 zatem w zbiorze Ω=216 30x6
| | 180 | | 5 | |
stąd P(a)= |
| ⇒ wiec p= |
| |
| | 216 | | 6 | |
19 sty 11:57
Kaja: raczej nie jest to dobre rozwiązanie. spróbuj to zrobic przez zdarzenie przeciwne, czyli A' −
suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 5. Potem skorzystaj ze wzoru P(A')=1−P(A).
19 sty 12:14
jerey: | | 31 | |
wobec tego taki będzie wynik  P(A)= |
| |
| | 36 | |
19 sty 12:22
Kaja: nie. rzucono trzy razy więc |Ω|=6*6*6=216
A'={(1,1,1),(1,1,2),(1,2,1),(2,1,1)}
19 sty 12:28
jerey: kurde

nigdy tego nie ogarne
19 sty 12:31