Suma wszystkich liczb całkowitych należących do przedziału (-11;211) jest równa:
kamczatka: Suma wszystkich liczb całkowitych należących do przedziału (−11;211) jest równa:
a
1=−10
a
n=210
r=1
ale czemu * 219 ? Bo przecież od −10 do 210 jest 221 liczb razem z zerem.
19 sty 11:42
Kaja: a skąd ci sie wzięło 219? tak jest w odpowiedziach? może jest błąd.według mnie tych liczb jest
221.
19 sty 12:16
Ajtek:
A nie prościej zauważyć, że:
a
1=−10
a
21=10
a
2=−9
a
20=9
.
.
.
a
10=−1
a
12=1
Te wszystkie pary się zerują. Liczbę 0 możemy pominąć jako element neutrealny
dodawania/odejmowania. Zatem wystarczy policzyć sumę ciągu od a
22=11 do a
221=210 i
koniec

.
19 sty 12:22