Marcin Brzózka kupił farbę
pati.love: Marcin Brzózka kupił farbę, która wystarczy do namalowania na placu linii o długości 60m. Za
pomocą tej linii ma on wyznaczyć prostokątne boisko. Jakie powinny być wymiary boiska, by jego
pole było największe? Proszę o obliczenia. Dziękuję
19 sty 11:08
Ajtek:
2a+2b=60 ⇒ a+b=30 ⇒a=30−b
Pole prostokąta: a*b ⇒ (30−b)*b=0
Masz f. kwadratową, znajdź x
w, dla tej wartości funkcja przyjmuje największą wartość. Policz
f(x
w). W tym przypadku będzie to b
w i f(b
w)

.
19 sty 11:26
pati.love: Policz
f(xw)?

Ale jak?
19 sty 13:26
Ajtek:
f(xw) − wartość funkcji dla x=xw.
19 sty 13:29
Kaja: Ajtek tam nie powinno byc =0. raczej tworzy się funkcję pola np. P(b)=(30−b)*b
P(b)=−b
2+30b
a+15=30
a=15
wymiary boiska to 15m na 15m
19 sty 13:30
Ajtek:
Fakt, z rozpędu pisałem
Kaja 
.
19 sty 13:31
Kaja:
19 sty 13:33
pati.love: Aha ponoć odp do zadania to 10m na 15 m
19 sty 13:33
Ajtek:
10+10+15+15≠60

.
19 sty 13:33
Kaja: to teraz policz sobie obód: 10+10+15+15=50≠60 i klapa
19 sty 13:34
Kaja: Ajtek uprzedziłes mnie
19 sty 13:34
pati.love: No właśnie też mi nie pasuję...dlatego nie wiedziałam jak je zrobić
19 sty 13:35
Ajtek:
Udało mi się

.
19 sty 13:35
Ajtek:
A wystarczyło chwilę pomyśleć pati.love, tylko tyle i aż tyle.
19 sty 13:36
pati.love: Oj tam oj tam
19 sty 13:36
pati.love: A umiecie to bo mnie nie było w szkole i nie wiem jak to zrobić
Równanie 2x²+bx+c=0 ma 2 rozwiązania ujemne. Oblicz b i c.
Wiem że ze wzorów Viete'a: x1+x2 <0 ; x1*x2 > 0
warunek konieczny: Δ>0 Ale za bardzo nie wiem jak mam to rozpisać. Pomożecie mi?
19 sty 13:44
Ajtek:
Masz przecież wszystko.
Teraz podstawić tylko do Twoich warunków i koniec zadania.
19 sty 13:52
pati.love: b=1 ?
19 sty 14:20
Ajtek:
Nie wiem, nie liczę, nie chce mi się

.
19 sty 14:21
pati.love: Aha okej
19 sty 14:27
Ajtek:
Ja staram się tylko podpowiadać

.
19 sty 14:28
pati.love: Wiem dzięki
19 sty 14:35