zadanie z wielomianów
lehoń: Dany jest wielomian W(x) = x4 + 10x3 − 90x − 81
a) Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
b) Uzasadnij, że dla liczb większych od π wielomian W(x) przyjmuje dodatnie wartości.
a) W(x) = (x−3)(x+3)(x+1)(x+9)
Mam pytanie co do podpunktu b). Czy mogę rozwiązać to w taki sposób?
1. Rozwiązać nierówność W(x) > 0, by sprawdzić dla jakich wartości x jest większy od 0.
Wychodzi x∊(−∞,−9) ∪ (−3,−1) ∪ (3,+∞)
2. Napisać słownie, że jesli W(x) > 0 przyjmuje wartości większe od 0 dla x ∊ (3,+∞), a pi =
3,14, to dla x>π również przyjmuje wartości większe od 0.
Na maturze uznaliby coś takiego?
19 sty 10:57
lehoń: Bez tego pi ≈ 3,14 (chyba nie trzeba czegoś takiego pisać)
19 sty 10:59
Bizon:
najlepiej dodatkowo pokazać na szkicu przebiegu funkcji
19 sty 11:08