Try
Paqr: Czy mogę to równanie podzielić przez sin2x
cos2x−3sinx * cosx +sin2x=0
Jeśli podzielę przez sin2x czy nie stracę 1 rozwiązania?
Jeśli dzielę przez sin2x czy muszę dodać założenie ze x≠{kπ} k∊C?
19 sty 09:58
AS:
Mogę,ale lepiej przez cos2x ≠ 0 i podstawić tgx = t.
Wtedy otrzymasz równanie kwadratowe
19 sty 10:08
Paqr: A jakby była nie równość to wtedy tez mogę podzielić przez kwadrat nie stracę jednego
rozwiazania
19 sty 10:11
Paqr: np cos2x−3sinx*cosx+sin2x>0
19 sty 10:14
AS: W tym przypadku tak,bo cos2x jest liczbą dodatnią
(przy zał. ze nie jest zerem)
19 sty 10:36
PW: W tym zadaniu aż się prosi jedynka trygonometryczna i wzór połówkowy..
19 sty 14:38
AS: Co do wzoru połówkowego miałbym zastrzeżenia.
1 − 3*sinx*cosx = 0 |*2
2 − 3sin(2*x) = 0 => sin(2*x) = 2/3
19 sty 14:50
PW: No dobrze, a czy przy innych metodach będzie inny wynik?
19 sty 15:03
AS: Nie.
19 sty 15:57