oblicz długość krzywej
Hook: Oblicz długość krzywej y = ln x dla x ∈ [2, 3].
Pomoże ktoś?
18 sty 23:30
Ajtek:
Całeczką mi tutaj pachnie. Baw się

.
18 sty 23:42
Hook: ale jak tutaj wykorzystać całkę?
18 sty 23:50
Ajtek:
Myśl, ja pomysłu nie mam. Bez całeczki tutaj nic nie zrobisz.
19 sty 00:00
ICSP: d = 2∫3 √1 + ([lnx]')2 dx
Chyba tak.
19 sty 00:02
Ajtek:
Ukrywający się, Ty jak zawsze wiesz o co chodzi

.
Że całeczka w granicach
2∫
3 to wiedziałem, ale co dalej to pojęcia nie miałem.
19 sty 00:05
Hook: ok czyli wychodzi tak:
d=2∫3√1+1/x2dx i nie potrafię całkować
19 sty 01:04
ICSP:
t =
√x2 + 1
t
2 = x
2 + 1
x
2 = t
2 − 1
x =
√t2 − 1
| | t * t | | t2 | |
= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = |
| | √t2−1 * √t2−1 | | t2 − 1 | |
= ...
Sprawdź obliczenia. Mogłem się gdzieś pomylić.
19 sty 01:34
daras: Krysicki, Włodarski−rozdz. XX −Zastosowanie geometryczne całek
poczytaj sobie do poduszki
19 sty 09:22
daras: PS.Hook skoro nie potrafisz całkowac to weź nitkę , przył€ż do wykresu i zmierz potem jej
długość linijką
19 sty 09:23