matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształcanie wykresuu
Blue:
Jak to y
2
= 4x−4 przekształcić na wzór funkcji kwadratowej
18 sty 23:05
pigor:
..., np. tak :
y
2
= 4x−4
⇔ 4(x−1) = y
2
i x−1≥0 ⇔ x−1=
1
4
y
2
i x>1 ⇔ ⇔ x=
1
4
y
2
+1 i x>1 ⇒
y=
1
4
x
2
+1
i y>1 . ...
18 sty 23:59