ggg
ada: w trójkącie prostokątnym na przeciwprostokatna o długości równej 17 opuszczono wysokość o
długości równe 120/17. oblicz długość przyprostokątnych tego trójkąta.
czy mozna to zrobic z ukladu rownan:
120/17=xy/17
x2+y2=17
?
nie chce mi wyjsc nic sensownego.
1 rownanie hc=ab/c
2 rownanie pitagoras
18 sty 22:24
Eta:
a
2+b
2= 17
2=289 ⇒ (a+b)
2−2ab=289 ⇒ (a+b)
2= 289+240=529
(a+b)
2=529 ⇒ a+b= 23
rozwiąż układ : a+b=23
a*b=120
a= 8 i b= 15 lub a=15 i b8
18 sty 22:37
ada: skoro ab=120 to nie powinno byc (a+b)2= 289 − 240=49?
18 sty 23:00
ada: nie! juz czaje, dzieki Etko
18 sty 23:33