rachunekl
matstud: 20 identycznych koszulek układamy na 3 półkach.
a) Policz jakie jest prawdopodobieństwo, że druga półka pozostanie wolna.
b) Policz jakie jest prawdopodobieństwo, że na każdej z półek znajdzie się
przynajmniej jedna koszulka.
18 sty 22:02
Maslanek: (a) układamy na dwóch pozostałych:
|A| = 20
2
(b) weźmy przeciwne zdarzenie: wybieramy dwie półki z trzech i tam kładziemy wszystkie (ale
mamy powtórzenia − 3 razy chyba?)
18 sty 22:07
matstud: to Omega jest równa 203
18 sty 22:09
Maslanek: Mhm
18 sty 22:09
matstud: | | 22! | |
a np. na zajęciach omega wynosi |
| |
| | 2!*20! | |
18 sty 22:28
Maslanek: To Ci nie pomogę

Chyba, że za jakiś rok
18 sty 22:30
Mila:
Liczba wszystkich rozmieszczeń n nierozróżnialnych kul w k szufladach:
n=20 k=3
| | | | | | 22! | |
|Ω|= | = | = |
| =11*21 |
| | | | 2!*(22−2)! | |
n=20, k=2 druga pusta, rozmieszczamy w dwóch szufladach
b)n=20, k=3
19 sty 13:18