trudne równania
andrzej13q: Jak rozwiązywać tego typu zadania ? mógłby ktoś rozwiązać przykładowo 2 lub 3 i wytłumaczyć
ile pierwiastków rzeczywistych maja równania
1. x5+2x+1=0
2. x3+x−5=0
wykazać że równanie ma jedno rozwiązanie rzeczywiste
1. x5+x3+1=0
2. x13+x7+4x−1=0
wykazać które które równanie ma rozwiązanie a które nie ma
1. √x=arcctg x w [0,+∞)
2. −2x14−5x8−4x6−1=0
18 sty 21:50
Bizon:
... jeśli funkcja wielomianowa nie posiada ekstremum (ani punktu przegięcia)
to ile ma pierwiastków?
18 sty 22:33
andrzej13q: yy nie mam pojęcia
18 sty 22:50
Maslanek: Wielomiany to funkcje elementarne.

Wyznacz przedziały monotoniczności i
Zastosuj twierdzenie Darboux.
18 sty 22:52
andrzej13q: policzyć przedziały monotoniczności i ekstrema wiem jak , ale nie wiem co dalej
x
5+2x+1
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
wyszło tak (−∞,− |
| ) i ( |
| ,∞) rośnie ,(− |
| , |
| ) maleje |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i co dalej
18 sty 23:13
andrzej13q: źle policzyłem
5x4+2 ≥0 czyli jest rosnąca dla x∊R
18 sty 23:27