pochodna
depe: pochodna : z= 2x + sin2x . wynik ma być 4cos2x
Według moich obliczeń to będzie: z'=2+cos2x*2?
Nie wiem skąd ten cosinus w wyniku jest do kwadratu...
18 sty 21:43
ICSP: cos2x = cos2x − sin2x
2 = 2*1 = 2(sin2x + cos2x)
18 sty 21:46
depe: Nie rozumiem co napisałeś. Napisałeś wzór że cos2x= cos2x − sin2x . Drugi wzór to 2 razy
jedynka trygonometryczna. W pierwszym wyrażeniu jest (+) a w drugim (−), pomyłka czy o co
chodzi? A nawet jakby to w wyniku końcowym nie ma nic z sinusem...
18 sty 22:53
ICSP: z' = 2 + 2cos2x = 2(sin
2x + cos
2x) + 2(cos
2x − sin
2x) = ...
18 sty 22:54
depe: Aha nie zczaiłem na początku, już wszystko jasne, dziękuje
18 sty 22:56