oblicz pochodną
depe: oblicz pochodną: y=asinbt
18 sty 21:09
depe: wynik ma być x'=abcosbt.
Ja jakbym to obliczał to według mnie wynik byłby a*cosbt. Wie ktoś skąd to b przed cosinusem?
18 sty 21:44
Mila:
(sin(bt)'=cos(bt)*(bt)'=bcos(bt)
18 sty 21:48
paulozuz: Polecamy etrapez Krystiana Karczyńskiego

nam też wychodzi tak jak tobie widocznie w książce
jest błąd
18 sty 21:50
paulozuz: chyba, że t jest zmienną wtedy (asinbt)' = a * cosbt * (bt)' = a * cosbt * b*1 = abcosbt
18 sty 21:54
paulozuz: chyba, że t jest zmienną wtedy (asinbt)' = a * cosbt * (bt)' = a * cosbt * b*1 = abcosbt
18 sty 21:54