przedział istotności
jola: Przeciętna średnica sosny w pewnym lesie wynosi 38 cm z odchyleniem standardowym 3 cm. Policja
zatrzymała w pobliżu transport nielegalnie ściętych 150 drzew, których przeciętna średnica
wyniosła 41 cm. Czy na poziomie istotności 10% można potwierdzić, że drzewa te mogą pochodzić
z opisywanego lasu?
Policzyłam tak:
u
o=41cm
x
sr=38cm
odch.stand.=3cm
n=150 wiec rozkład normalny
alfa=10%
| | xsr−uo | |
Korzystam ze wzoru z= |
| |
| | | |
wyliczone z=−12.25
a odczytane z dla 10% z rozkładu normalnego
0.5−alfa/2=0.5−0.05=0.45 czyli 45%
z
od=1.65
Czyli na poziomie istotnosci mozna powiedziec ze te drzewa pochodza z opisywanego lasu czy nie?
Bo właśnie z odpowiedzią mam problem, nie jestem jej pewna.