Pochodna.
Beta: Stosując regułę de L'Hospitala obliczyć granicę przy x→0+ lim (1+x)ctgx. Proszę o rozw., bo
ja robiłam to już 2 razy i wychodzi mi e0=1, a poprawna odpowiedź to e1=e.
18 sty 20:45
Mila:
lim
x→0+e
ln(1+x)tgx
| | ln(1+x) | | | |
limx→0+{ |
| }=H limx→0+ |
| = |
| | tgx | | | |
⇔lim
x→0+e
ln(1+x)tgx=e
1
18 sty 20:52
Krzysiek: To pokaż jak liczysz
można bardzo łatwo to policzyć bez tej reguły,korzystając z liczby 'e'
18 sty 20:53
Krzysiek: to już jak Mila rozwiązała to drugi sposób:
(1+x)ctgx=((1+x)1/x)x/tgx→e1=e
18 sty 20:54
Beta: Mila dziękuję Ci bardzooooooooooooooo!
18 sty 21:03
Beta: | | 1 | |
Ja też robiłam ze wzorem na liczbę e, ale nie zauważyłam, że |
| =ctgx i wychodziły mi |
| | tgx | |
taaaaaaaaaaaaaakie długaśne obliczenia, że widocznie gdzieś się myliłam.
18 sty 21:06
Mila:
Sposób [C [Krzyśka]], jest krótszy.
18 sty 21:43