funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kąta
arek199602: Czy te rozwiązanie są prawidłowe

Wiemy, że cosα=
45 i α∊(270 stopni;360stopni). Oblicz:
a) cos(α+150 stopni)
b)sin2α
ad. a)
cos(α+150 stopni)=cos150 stopni (90 stopni+60
stopni)=cos90*cos60−sin90*sin60=0*1−1*
√3/2=−
√3/2
ad. b)
sin2α=2sinα*cosα
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α=1−cos
2α
sinα=
35 lub sinα=−
35 sp. zał.
2*(−
35)*
45=−4
45
18 sty 20:21
arek199602: Może ktoś sprawdzić
18 sty 20:30
arek199602: Proszę może ktoś zerknąć czy dobrze rozwiązane

Mam z tego sprawdzian.
19 sty 15:00
PW: a) Najpierw sprawdzamy czy zadanie jest sensowne (a może autor podał nieprawidłowe dane?).
Rysujemy wykres funkcji cosinus i stwierdzamy: dane są poprawne, cosinus na przedziale (270°,
| | 4 | |
360°) przyjmuje wartości dodatnie (między zerem a 1, więc |
| może być wartością cosα). |
| | 5 | |
cos(α+150°) = cosαcos150° − sinαsin150° =
zgubiłeś α,
dalej nie ma co sprawdzać.
19 sty 15:54
arek199602: Mógłbyś pomóc mi to obliczyć
19 sty 18:00