k
Radek:
Z punktu A = (7,1 ) poprowadzono styczne do okręgu (x+ 3)2 + (y−1)2= 2 0 . Oblicz pole
trójkąta ABC , gdzie BC jest odcinkiem łączącym punkty styczności
P=32 ? sprawdzi ktoś
18 sty 20:08
Eta:
Odp P=32 [j
2] jest ok
18 sty 20:25
Radek: Dziękuję
18 sty 20:33
Eta:
Napisz jak rozwiązywałeś, bo jest kilka sposobów
18 sty 20:35
Radek: Styczne do okręgu i potem i wyznaczenie punktów styczności. pole ze wzoru tego w tablicach
18 sty 20:38
Eta:

Inny sposób

|SB|=|SC|=r=2
√5 , |SA|=3+7=10 , |AB|=
√10−20=4
√5
| | 2√5*4√5 | |
|BD|=|DC|= |
| = 4 , |DA|=8 |
| | 10 | |
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *8*8= 32 [j2] |
| | 2 | |
18 sty 21:02
Radek: Dziękuję.
18 sty 21:12
5-latek: Malenki chochlik
|AB|=
√100−20=4
√5
18 sty 23:31
Eta:
No tak

miało być : |AB|=
√102−20
dzięki "małolatku" z poprawę
18 sty 23:40