wartość bezwzględna
rob: |t−2| + |t−3| = 1 gdzie t≥0
wyjdzie t∊<2;3> w odpowiedziach
tylko nie wiem jak to obliczyć i czy mógłby to ktoś przedstawić w prosty sposób bo znając wynik
nie rozumiem tego za bardzo
18 sty 19:33
18 sty 19:35
norka:
11 sie 22:25
52: Na przedziały...
1.t∊(−∞,2) 2.t∊<2,3) 3.t∊<3,+∞)
Na początku zadania mamy t≥0, zatem
1.t∊<0,2)
Liczymy dla każdych z przedziałów
−t+2−t+3=1 t−2−t+3=1 t−2+t−3=1
−2t=−4 0=0 2t=6
t=2 t∊R t=3
t∊<0,2) t∊<2,3) t∊<3,+∞)
zatem zatem zatem
t∊∅ t∊<2,3) t=3
Zusammen do kupy
t∊<2,3>
11 sie 22:32
Mila:
|t−2|=t−2 dla t≥2
|t−3|=t−3 dla t≥3
1)0≤t<2
−t+2−t+3=1
−2t=−4
t=2∉przedziału
2) t∊<2,3)
t−2−t+3=1
1=1
każda liczba z tego przedziału spełnia równanie.
3)t≥3
t−2+t−3=1
2t=6
t=3
odp.
x∊<2,3>
========
11 sie 22:36
PW: Jeżeli mówisz, że znając wynik nie rozumiesz tego za bardzo, to znaczy że nie "widzisz"
interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej.
|x−2|
to odległość na osi między liczbą x a liczbą 2.
Podobnie
|x−3|
to odległość między x a 3.
Rysujemy na osi liczby 2 i 3 i patrzymy − jeżeli x > 3, to już odległość od x do 2 przekracza 1
(tym bardziej suma dwóch odległości). Podobnie jeeżeli x < 2, to już odległość od x do 3
przekracza 1.
Dla x leżących między 2 a 3 odległości te sumują się do odległości między 2 a 3, to znaczy do
1.
Warto to narysować i zrozumieć, wtedy możesz powiedzieć: znam odpowiedź bez skomplikowanych
rachunków.
12 sie 15:49
pigor: .. innymi słowy; tylko każda liczba
t∊[2;3] na osi liczbowej
Ot w sumie odległości od liczb 2 i 3 daje 1, czyli |t−2|+|t−3|=1. ...
12 sie 18:04