pomocy
as8210: 5−latku to znowu ja pomocy
18 sty 19:13
5-latek: Przeciez mialas sie odezwac dopiero po niedzieli a dzisiaj jest co? Sobota .
18 sty 19:16
as8210: no tak ale jednak egzamin mamy jutro
18 sty 19:19
as8210: a udało mi się zdobyć te trzy zadania a wszystkich ma być 7 to chociaż to bym miała dobrze. Co
prawda wolała bym nie ściągać tylko to umieć ale cóż troszkę za pózno i tak bedę się męczyć z
resztą na zajęciach , a o tym że jutro mam też egzamin z polskiego to już nie wspomnę
18 sty 19:22
as8210: pomożesz ?
18 sty 19:32
5-latek: Asie . Niewazne jak masz na imie . ja naprawde to czarno widze

Teraz powaznie . Naprawde nie znasz wzorow . Nawet na przyszlosc jesli jutro nie zdasz tego
egzaminu to nie bedzie tragedii. Uwierz mi . Najwyzej poprawisz w drugim terminie .
Zadanie nr 1
masz trzy kolejne wyrazy w ciagu arytmetycznym x y 19 i podane ze x+y=8
Skorzystamy z twierdzenia o 3 kolejnych wyrazach w ciagu arytmetycznym ktore mowi nam o tym ze
wyraz srodkowy (u nas y ) jest rowny sredniej arytmetycznej wyrazow skrajnych (u nas wyrazy
| | x+19 | |
skrajne to x i 19 ) A srednia arytmetyczna tych wyrazow skrajnych to |
| . czyli w |
| | 2 | |
| | x+19 | |
mysl tego twierdzenia zapiszemy ze y= |
| |
| | 2 | |
| | x+19 | |
Wiemy z warunkow zadania ze x+y=8 to y=8−x wiec |
| =8−x/*(2) to x+19=2(8−x) to |
| | 2 | |
x+19=16−2x policz x i potem z y=8−x wylicz y
najpierw to policz
18 sty 19:39
5-latek: to twierdzenie o 3 kolejnych wyrazach w ciagu arytmetycznym to podstawa
18 sty 19:41
as8210: no ok policzyłam x=1 a y=7
18 sty 19:48
5-latek: Zle policzylas przeciez
x+19=16−2x to 3x=−3 to x=−1 wiec y=8−x to y=8−(−1) tp y=8+1 to y=9
Sprawdzmy teraz a1=−1 a2=9 a3=19
a2−a1=a3−a2
9−(−1)=19−9
10=10 czyli jest ok
Napisz teraz zadanie nr 3
18 sty 19:54
as8210: tak wiem właśnie to zauważyłam
18 sty 19:58
as8210: zad nr 3 policzył mi ktoś na tamtym forum i z tego co widzę to chyba jest ok

?
18 sty 20:01
5-latek: zadanie nr 3
a
1=3 i a
20=7
Wzor na sume n pocztkowych wyrazow w ciagu ayrtmetycznym jesyt taki
U nas a
1=3 a
n=7 i n=20 bo mamy policz sume 20 poczatkowych wyrazow
Podstawiamy do wzoru
18 sty 20:06
as8210: s20=100
18 sty 20:08
as8210: przepraszam wrócę jeszcze do pierwszego , czy ja to mam wszystko zapisać a wzór ,od którego
momentu mam to zapisać?
18 sty 20:10
as8210: nie no dobra chyba już wiem
18 sty 20:12
5-latek: Zadanie nr 2
tez musimy skorzystac z wlasnosci o 3 kolejnych wyrzach w ciagu geometrycznym
Wlasnosc ta mowi nam ze wyraz srodkowy w tym ciaagu jest rowny sredniej geometrtcznej wyrazow
skrajnych czyli
2x−2=√3√20,5x*128 podnosimy obustronnie do mkwadratu zeby pozbyc sie pierwiastka i
mamy (2x−2)2=3√21/2x*128 postaraj sie rozwiazac to rownanie np 128=27
18 sty 20:19
daras: ty to masz wielbicielki
18 sty 20:19
as8210: no i jeszcze to 2
18 sty 20:21
5-latek: Powiem CI nawet ze jeszce jedna wielbicielka 6−letnia przyszla do mnie
18 sty 20:23
as8210: ja nie wiem ale mi jakaś dziwna liczba wyszła x=6617
18 sty 20:32
as8210: wielbicielka wielbicielką po prostu 5−latek dobrze tłumaczy
18 sty 20:36
dadafaf: 5−latek jesteś mega ^^ wielkie dzięki nareszcie zrozumiałem
18 sty 20:36
as8210: co jest pogniewałeś się?
18 sty 20:45
pigor: ... wychodzi x=
6611= 6 ⇒ ciąg= (2,16,128) ⇒
q=8 − szukany iloraz,
18 sty 21:07
as8210: no widzisz faktycznie dziś ja dałam plamę dzieki a może bedziesz jutro na forum tak o godz
8,15−9,45 bo w tym czasie bedę miała egzamin to byś mi pomógł?
18 sty 21:21
pigor: ..., o nie

posuwasz się już za daleko, koleżanko; spadam
18 sty 21:26
bezendu:
a ja pigora popieram. !
18 sty 21:28
Maslanek: A ja podpieram
18 sty 21:28
5-latek: Bron Boze . Nie pogniewalem sie

Musialem tylko pojsc z wnuczka do rodzicow . mama jest po zabiegu .
Dostaniesz takie rownanie
2
2x−4=2
x/6+7 mamy jednakowe podstawy wic je opuszcamy i dostaniemy
2x−4=x/6+7 −−− pomnozymy przez6 obie strony rownania eby pozbyc sie mianownika
6(2x−4)=x+42
12x−24=x+42
11x=66 to x= policz
| | a3 | |
teraz q czyli iloraz obliczmy go tak q= |
| = U{128}{2x−2= |
| | a2 | |
| | 27 | |
U{27}{26−2= |
| =27−4=23= |
| | 24 | |
| | a2 | |
masz wyliczny x wiec policz tez q tak q= |
| |
| | a1 | |
naprawde zapoznaj sie z teoria . Duzo wtedy bedziesz umiec . tam po lewej stronie masz
nawigacje −−−−−CIAGI LICZBOWE i zapoznaj sie z zadaniami tam zamieszconymi OK?

. Tylko
jak napiszsesz OK to nie klam OK?
18 sty 21:33
5-latek: Nie mozesz o takie rzeczy prosic
18 sty 21:35
bezendu:
Maślanek co podpierasz ?
18 sty 21:36
5-latek: bezendu nie jestem w temacie .
Mieliscie ponoc probna mature . jak Ci poszlo ?
18 sty 21:39
Maslanek: Pigora
18 sty 21:40
bezendu:
R−86
Ale to raczej nie jest powód do zadowolenia, bo poziom matury raczej był niski.
18 sty 21:42
Hajtowy: Jutro egzamin ... prośba o pomoc na egzaminie na forum... a ciągi
geometryczne/arytmetyczne to podstawa w liceum na każdym profilu... nawet te własności, o
których
5−latek wspomniał to powinnaś znać na pamięć.
Tak poza tym to dobry wieczór wszystkim
18 sty 21:42
5-latek: Nie przejmuj sie . Dobrze jest . Pomysl sobie jak wiele osob chcialoby miec taki wynik
18 sty 21:44
Maslanek: Ale jesteście krytyczni względem siebie
18 sty 21:45
bezendu:
Jeśli zdaję się tylko fizykę R to z matematyki R trzeba uzyskać więcej niż 90 % bo inaczej
furtka jest zamknięta.
18 sty 21:46
5-latek: Hajtowy a Tobie jak poszlo ?
18 sty 21:47
bezendu: Fizykę P miało być.
18 sty 21:47
5-latek: bezendu mam tylko nadzieje ze masz do tego zdrowe podejscie

)
18 sty 21:49
Hajtowy: No ja R mat nie zdaję
18 sty 21:56
bezendu: Nie ?
18 sty 21:57
5-latek: A jakbys np chcial zdawac to mozesz ? tak tylko pytam
18 sty 21:59
Hajtowy: Jestem na profilu rozszerzonym, jeśli chcę to mogę − ale nie czuję się na siłach
18 sty 22:04
Maslanek: bezendu, czy ja wiem. Zależy gdzie chcesz się dostać. W Łodzi spokojnie z 80% z matmy i 80% z
angola dostajesz się wszędzie na PŁ (no może prócz architektury i wzornictwa), podobnie z UŁ.
Na Politechnikę Warszawską trzeba liczyć 90% z mat, 85% z fiz, 90% z ang. I w sumie też na
każdy kierunek

Wszystko rozszerzone
18 sty 22:09
bezendu: No widzisz wszystko R. a moim wyborem raczej jest PWr.
18 sty 22:12
Maslanek: Właściwie to na PŁ można się dostać prawie wszędzie z 80% z matmy rozszerzonej
18 sty 22:12
Maslanek: Ale takich śrub jak na PW, to nie ma nigdzie w Polsce. No może prócz Torunia i fizyką

.
I generalnie myślę, że 80% mat, 80% ang daje wstęp do większości kierunków (nawet tych
obleganych) − oprócz tych dwóch uczelni
18 sty 22:14
as8210: to drugie q to wyszło mi 4

?
18 sty 22:37
as8210: sorki głupi pomysł− to do wszystkich
18 sty 22:52
as8210: a nie wyszło mi 23 czyli 8
18 sty 23:06
5-latek: | | 26−2 | | 24 | |
To drugie q= |
| = |
| =24−1=23=8 czyli to samo |
| | 21 | | 21 | |
zobacz
3√2=2
1/3 a (2
1/3)
1/2x=2
1/3*1/2x=2
1/6x=2
x/6 dla x=6 2
6/6=2
1=2
18 sty 23:07
5-latek: czyli taki ciag jak z godz 21:07
18 sty 23:09