matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Objętość Stożka
MC:
Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe 96 π cm
2
a średnica jego podstawy ma długość 12 cm . Oblicz objętość stożka
18 sty 19:07
dero2005:
r = 6 cm πr(r+l) = 96π ⇒ l = h =
√
l
2
−r
2
=
πr
2
h
V =
=
3
19 sty 11:14