rownania wymierne z wartoscia bezwgledna
zenek: Trudniejsze zadanie z wartością bezwgledną!
18 sty 18:44
PW: Trudniejsze od czego?
Jest tak samo łatwe jak wszystkie: rozpatrujesz na poszczególnych przedziałach gdzie x2−4x < 0
i gdzie x−5 < 0 oraz gdzie nierówności przeciwne "≥" − w sumie 5 przedziałów. Na każdym z nich
równanie można zapisać bez wartości bezwzględnej (zmieniając za karę znak lub nie zmieniając).
18 sty 18:52
PW: Ściślej mówiąc tych przedziałów zrobi się trochę więcej, ale wystarczy narysować to na osi żeby
zrozumieć.
18 sty 18:54
Ajtek:
I pamiętać o dziedzinie. Witaj
PW 
.
18 sty 18:56
zenek: Właśnie nie wiem jak wyznaczyć dziedzine bo gubie się już przy tych potęgach
18 sty 19:00
Ajtek:
Dziedzina, mianownik różny 0.
18 sty 19:10
PW: Cześć,
Ajtek
Akurat tu z dziedziną nie ma żadnego kłopotu, mianownik jest zawsze dodatni jako suma x
2 i
czegoś nieujemnego. Jednakowoż pamiętać trzeba! jak nic nie napiszesz, zarzucą Ci brak
dziedziny.
Formalnie można wyliczyć tak:
x
2 + |x−5| = 0 ⇔ x
2 = −|x−5| ⇔ (x−5 = 0 ∧ x
2 = 0) , co jest niemożliwe.
Zero w tym rozumowaniu pojawia się dlatego, że warunek x
2 = −|u| oznacza jedyną możliwość: u=0
(inaczej x
2 byłoby ujemne).
Można to "na palcach" policzyć też w taki sposób:
− dla x=5 mianownik jest równy 5
2 = 25
− dla x=0 mianownik jest równy |0−5| = 5
− dla pozostałych x mianownik jest sumą dwóch liczb dodatnich.
Podsumowanie: Mianownik jest dodatni dla wszystkich x.
No i napisłem "nie ma żadnego kłopotu"
18 sty 19:13
pigor: ... , lub może zacznę i zobaczymy co da się zrobić, otóż dane
równanie w
Dr= R jest równoważne kolejno :
|x2−4x|+3= x2+|x−5| ⇔
⇔ (x
2−4x ≥0 i x
2−4x+3= x
2+|x−5|) v (x
2−4x< 0 i −x
2+4x+3= x
2+|x−5|) ⇔
⇔ [(x≤ 0 v x ≥4) i −4x+3= |x−5|] v (0< x< 4 i −2x
2+4x+3=|x−5|) ⇔
⇔ (x≤ 0 i −4x+3= −x+5) v (0< x< 4 i −2x
2+4x+3= −x+5) ⇔
⇔ (x≤ 0 i −3x= 2) v (0< x< 4 i 0= 2x
2−5x+2) ⇔
⇔ (*)
x= −23 v (0< x< 4 i x
2−2,5x+1=0) ⇒
⇒ 0< x< 4 i (x−
12)(x−2)= 0, stąd i z (*)
x∊{−23, 12,2} . ...
18 sty 19:24