matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rożne całki
Magda:
1.∫dx/
√
e
x
+1
prosze o pomoc
18 sty 18:32
Godzio:
√
e
x
+ 1
= t ⇒ e
x
= t
2
− 1
e
x
1
2
= dt ⇒
=
dt
2
√
e
x
+ 1
√
e
x
+ 1
t
2
− 1
2
1
1
... = ∫
dt = ∫(
−
)dt
t
2
− 1
t − 1
t + 1
18 sty 18:51