rownania wymierne z wartoscia bezwgledna
zenek: Mnie się nie udało − może jakiś wyjadacz da rade?
| x2−6x+5 | | 2x2+3x+1 | |
| + |
| =11 |
| |x−1| | | |x+1| | |
18 sty 18:01
wredulus_pospolitus:
x2−6x+5 = (x−1)(x−5)
2x2+3x+1 = 2(x+1)(x+1/2)
przypadki:
(1) gdy x>1
mamy:
(x−5) + 2(x+1/2) = 11
rozwiąż
(2) gdy x∊(−1;1)
mamy:
−(x−5) + 2(x+1/2) = 11
rozwiąż
(3) gdy x<−1
mamy:
−(x−5) −2(x+1/2) = 11
rozwiąż
koooniec
18 sty 18:03
zenek: dzięki! rozwiązane wzorcowo
18 sty 18:34
daras: ale jakoś rozwiązania nie widac
18 sty 20:29
zenek: a już sobie rozwiązałem sam w zeszyciku
19 sty 10:56