matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki nieoznaczone (przez cześci lub podstawianie)
Klaudia18:
1+
√
ctgx
1) ∫
=
sin
2
przez podstawianie wybrałam, że " t=ctgx
1
dt=(−
) dt
sin
2
i teraz mam kłopot jak to zapisać" =∫
√
t
dt ?
18 sty 17:59
Klaudia18:
ktos pomoze?
18 sty 19:55
ICSP:
−1
niech t = ctgx wtedy dt =
dx i mamy
sin
2
x
2
−∫ (1 +
√
t
) dt = −t −
t
3/2
+ C =
3
2
= − ctgx −
(ctgx)
3/2
+ C
3
i tyle
18 sty 20:00
Klaudia18:
dzięki
18 sty 20:11