zadanie
emilka: Kilka osób chciało kupić prezent dla koleżanki w kwocie 72 zł. Każdy miał zapłacić równą kwotę.
Ostatecznie okazało się, że nie przyszły 3 osoby i na każdą z pozostałych osób przypadło o 4
zł więcej do zapłacenia. Oblicz ile osób zapłaciło za prezent.
18 sty 17:59
daras: tak to jest, najpierw obiecują a jak przychodzi do płacenia, to nie ma chetnych
18 sty 20:31
pigor: ..., ,

no to niech
x+3 − tyle osób chciało kupić prezent,
to z warunków zadania
x=? − szukana
liczba osób i np. takie
równanie wymierne
72x = 72x+3 +4 /:4 ⇔
18x =
18x+3 +1 /*x(x+3) ⇔
⇔ 18(x+3)= 18x+x(x+3) ⇔ 54= x(x+3) ⇔ 6*9= x(x+3) ⇔
x=6 osób
zapłaciło.
18 sty 21:23
pigor: ..., pozdrawiam
daras bez Ciebie byłoby smutno i "gorzko" na tym forum
18 sty 21:29
daras: a bez Ciebie
pigor moze choć część ludzi zaczęła by mysleć a to byłby postęp arytmetyczny
19 sty 09:12
pigor: ...no właśnie sądzę, że myślą , aby mnie zrozumieć, jeśli treści zadania
nie potrafią zrozumieć, a może nawet znajdują błędy w tym co nabazgrałem,
a to już coś

, bo jak nie, robią to za nich ich N−le, a wtedy mają wcześniej
lub później niestety pałę, a może − co niektórzy − nauczkę, a że pigor jest dla
nich za nią (... tę pałę) ch... em, to insza inszość i tyle .
19 sty 20:30