f wymierne
xoxoxox: Witam! Mam takie zadanko
| | 2 | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie |
| = |
| nie ma rozwiązań. |
| | mx−2 | | 9x−m | |
Wyszło mi, że dla m=18 jednak w odpowiedzi do zadania znajdują się jeszcze liczby 3
√2 i
−3
√2, dlaczego ?
18 sty 17:57
wredulus_pospolitus:
pokaż jak rozwiązywane było
18 sty 18:04
xoxoxox: skorzystałem z proporcji i otrzymałem
x(18 − m) = −2+2m
stąd mamy, że dla m= 18 otrzymujemy 0=34 więc brak rozwiązań i to rozumiem tylko skąd pozostałe
rozwiązania?
dodatkowo miałem jeszcze takie założenia mx−2≠0 i 9x−m≠0
18 sty 18:12