PW: Niech r oznacza różnicę ciągu arytmetycznego, wówczas b=a+r i c=a+2r.
Przy takich oznaczeniach
a+a+r+a+2r = 15,
czyli
(1) a+r = 5.
Ciąg geometryczny ma zatem postać
a+1, a+r+4, a+2r+19.
Z własności ciągu geometrycznego
(2) (a+1)(a+2r+19) = (a+r+4)
2.
Podstawienie (1) do (2) daje
(a+1)(24+r) = 81
Da się dokończyć?
pigor: ..., dodatnie liczby abc tworzą ciąg arytmetyczny i ich suma wynosi 15,
a liczby a+1 b+4 c+19 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz a,b,c.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak : z warunków zadania i własności ciągów a. i g. mamy układ równań
a+c=2b i a+b+c=15 i (b+4)
2=(a+1)(c+19) >0 ⇔
⇔ a+c=2b i 2b+b=15 i (b+4)
2=(a+1)(c+19) ⇔
⇔ (*)
b=5 i a+c=10 i (a+1)(c+19)=9
2 ⇒
⇒ (**)
c=10−a i (a+1)(10−a+19)=81 ⇒ (a+1)(29−a)=81 ⇔ 29a−a
2+29−a=81 ⇔
⇔
a2−28a+52=0 i Δ=28
2−4*52= 784−208=576 i
√576=24 ⇒
⇒ a=
12(28−24)=2 v a=26, stąd i z (**)
(a,c)=(2,8) v (a,c)=(26,−16), a
stąd i z (*)
szukane liczby (a,b,c)=
(2,5,8) v (a,b,c)=
(26,5,−16).
a wtedy
(a+1,b+4,c+19)=
(3,9,27) v (a+1,b+4,c+19)=
(27,9,3) − kolejne 3 wyrazy ciągu
geometrycznego, zatem
q= 3 v
q= 13 − szukany
iloraz . ...