Pole figury (chyba nie takie proste jak by się wydawać mogło)..
xsound:

Hejka wszystkim !
Mam wielki problem. Muszę wyznaczyć z figury z obrazka wzór na jej pole.. Wszystko byłoby
łatwo i w ogóle gdyby.. pewne rzeczy były równoległe, gdyby katy proste były w niej itp..
Bardzo proszę o zerknięcie, jeśli ktoś ma co mogłoby mnie naprowadzić.. z góry dzięki
Rysunek nie najlepszy.. jakby coś mam w jpg dobra jakośc, tutaj tylko żeby przedstawić
problematyke. Nie mam żadnych założen co do 'b' i 'c' czy są rownolegle, ale sprawdzałem w
photoshopie, i nie są.
'd' jest przedłużeniem 'b' (na moim rysunku wyszlo ciut nierowno)
a kąt na rysunku pomiedzy a i c to alfa.
Czyli dane w zadaniu to dlugosci: a, b, c ,d ,h ,f oraz kąt alfa.
Sporo tych danych i pewnie trzeba je wykorzystać. Ale szczerze mówiąc moje pomysły.. pokonczyly
sie...
18 sty 17:02
wredulus_pospolitus:

to podeślij jpg'a
18 sty 17:30
18 sty 17:41
PW: fdh − znamy wszystkie boki, a więc obliczymy kąt między f i d, a w konsekwencji kąt β między d
i przedłużeniem f (czwartym bokiem deltoidu, oznaczmy go e). Obliczenie przekątnej p deltoidu
jest możliwe, bo mamy kąt i dwa boki a, c. Trójkąt o bokach e, (d+b) i p ma dane dwa boki i
kąt β − da się wyliczyć bok e.
18 sty 17:50
xsound: przedłużenie "f" ? nie wkradła się tam pomyłka ? przedłużając f nie otrzymujemy deltoidu
18 sty 18:52
PW: To jest x na rysunku wredulusa. A "deltoid" to lapsus − powinno być "trapezoid" − po
prostu czworokąt o bokach (d+b), a, c, e w moich oznaczeniach.
18 sty 19:01
xsound:

Chwila, przekątna 'p' ? masz na myśli taką (na rysunku przerywana linia)
czerwone 'b" − to kąt beta., ten kat nie jest w "trapezoidie" , chyba ze wezmiemy 180−β = s
wtedy mamy ten kąt trapezu ( kąt s − na czerwono na rysunku)
18 sty 21:16
xsound: podbijam
19 sty 15:51
PW: Podpowiedziałem wszystko co potrzeba. Chyba nie chcesz zrozumieć. Gotowej recepty na pole nie
podam − to Ty masz kłopot.
19 sty 16:12
Bogdan:

a może w ten sposób:
cosγ = cos(180
o − β) = −cosβ
Korzystamy z twierdzenia kosinusów.
h
2 = d
2 + f
2 − 2df cosβ ⇒ cosβ = ...
|AC|
2 = e
2 = a
2 + c
2 − 2ac cosα i e
2 = (b+d)
2 + g
2 − 2g(b+d) cosγ stąd g = ...
Pole figury P = P
ABC + P
ACD + P
DEF =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ac sinα + |
| g(b+d) sinγ + |
| df sinβ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Można także stosować wzór Herona na pole trójkąta ABC i DEF
19 sty 16:30
xsound: Dziękuje Bodgan !

Szczerze mówiąc pamiętam Cie tutaj z czasów mojej matury. Pomagałeś zawsze

Pozdrawiam gorąco!
19 sty 17:20
Bogdan:
19 sty 17:23
xsound: Wstyd przyznać ale utknąłem przy czymś banalnym..
wyliczając "g"
e2 = (b+d)2 + g2 −2g(b+d)cosγ
do postaci
g(g−2(b+d)cosγ) = e2 − (b+d)2
I chyba to wyciegniecie "g" przed nawias nie jest najlepszym rozwiazaniem..
19 sty 18:03
Bogdan:
To jest przecież równanie kwadratowe z niewiadomą g:
g2 + 2g(b+d) cosγ + (b+d)2 − e2 = 0, oblicz Δ
19 sty 18:08
xsound: uhm.. racja..
Δ = 4g2 ( (b+d)2cos2γ − (b+d)2 −e2 ) )
19 sty 18:19
Bogdan:
g jest zmienną, Δ = 4(b+d)2cos2γ − 4(b+d)2 + 4e2 = ...
19 sty 18:49
xsound: na tej podstawie można oszacować znak delty ? (zwykle takie zadania robiłem w oparciu o liczby,
stad ten mętlik w głowie jeśli mam podane same litery.
więc Δ =... = 4(b+d)2 ( cos2γ − 1) + 4e2
Zgadza się?
19 sty 19:26
xsound: ..
Δ = 4(b+d)2 sinγ + 4e2
zakładając że krawedzie b, d, e są wieksze od 0, delta będzie większa od 0
więc mam liczyć g1,g2 ?
19 sty 20:40
xsound: Czy jest jakiś sposób na unikniecie liczenia delty ? Wzór jest bardzo długi na te chwile, a
program staje sie jeszcze bardziej skomplikowany...
21 sty 12:13
xsound: Przepraszam za post pod postem.
Mam wyliczone PΔDEF oraz PΔABC zgodnie z oznaczeniami z ostatniego rysunku Bogdana.
Co do wzoru na ΔACD , czy możliwe jest wyprowadzenie wzoru jak najbardziej optymalnego ?
21 sty 13:37
Bogdan:
Dokończę moją ścieżkę prowadzącą do obliczenia pola trójkata ACD.
Z twierdzenia kosinusów w trójkącie ABC: e
2 = a
2 + c
2 − 2ac cosα
| | d2 + f2 − h2 | |
Z twierdzenia kosinusów w trójkącie DEF: cosβ = |
| |
| | 2df | |
cosγ = −cosβ
Z twierdzenia kosinusów w trójkącie ACD: e
2 = (b+d)
2 + g
2 − 2(b+d)g cosγ
g
2 − 2(b+d)g cosγ + (b+d)
2 − e
2 = 0
Δ = 4(b+d)
2cos
2γ −4(b+d)
2 + 4e
2 = 4(b+d)
2(cos
2γ − 1) + 4e
2 = 4(e
2 − (b+d)
2sin
2γ)
g = (b+d)cosγ +
√e2 − (b+d)2sin2γ
| | 1 | |
Pole trójkąta ACD = |
| (b+d)g sinγ |
| | 2 | |
21 sty 14:06
xsound: sinγ można wyliczyć z "1dynki tryg. ", prawda? znamy przeciez cosγ , tylko wtedy wzorek jeszcze
dluzszy niz poprzednio
21 sty 15:04
xsound: ale chwila...
sinγ = sin(180 − β) = sin β :=> sinγ = sinβ −czy jest to możliwe ?
21 sty 15:11
Bogdan:
Tak, sinγ = sinβ
21 sty 15:22
xsound: Dziękuje Bogdan raz jeszcze za czas i cierpliwość ! Zrobione
21 sty 15:37