Wykaż że
ania19: Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych jest równa sumie średnic okręgu
wpisanego i opisanego.
18 sty 17:01
18 sty 17:05
ICSP:

Teza :
a + b = 2r + 2R
Zauważmy, że c = 2R. Wystarczy policzyć r.
ΔEBS≡ΔSFB bo |SE| = |SF|, mają wspólny bok SB oraz ∡SEB = ∡SFB
W identyczny sposób można pokazać przystawanie ΔDSC do ΔSFC
Zatem z ΔEBS≡ΔSFB mamy równość :
1
o |EB| = |BF|
oraz z ΔDSC do ΔSFC mamy :
2
o |AC| = |FC|
dodając 1
o i 2
o stronami
|EB| + |DC| = |BF| + |FC|
a−r + b−r = c
2R + 2r = 2c + a+b−c = a+b
c.n.w.
18 sty 17:14
PW: Średnica okręgu opisanego − wiadomo, przeciwprostokątna.
Promień r okręgu wpisanego obliczymy z zależności
która jest wynikiem policzenia pola prostokąta na dwa sposoby − z lewej strony wzór
"tradycyjny", a z prawej wykorzystujący promień okręgu wpisanego (p oznacza połowę obwodu).
18 sty 17:15
ICSP: bez 2 przy c na końcu
18 sty 17:16
WAT: i zamiast |AC|=|FC| to |DC|=|FC|
18 sty 17:20
ICSP: Faktycznie
18 sty 17:20