nie mam na to pomysłow nic nie wychodzi.
Pcus: ∫√1+x2
18 sty 16:51
daras: zajrzyj do tablic, tam wszystko wychodzi
18 sty 16:53
Pcus: Jesli pokazesz w ktorym miejscu w tablicach to wychodzi to Cie ozloce
18 sty 17:00
Godzio:
Proponuję zapoznać się z funkcjami hiperbolicznymi i zastosować podstawienie:
x = sh(t)
albo standardowo:
x = tg(t) (stawiam, że ten pierwszy jest łatwiejszy)
18 sty 17:14
18 sty 17:15
Mila:
Godzio zostaw całkę dla Kejt.
18 sty 17:15
Godzio:
Ok
18 sty 17:18
Pcus: Kiedy zamiast zwykłych rzeczy do podstawienia daje sie funkcje trygonometryczne, bo nie umiemi
tego zrozumiec skoro normalnie za x2+1 daje sie t
18 sty 17:21
Mila:
To jest całka z funkcji niewymiernej i oblicza się inaczej. Jest kilka sposobów.
Wzór jest taki:
| | x | | k | |
∫√x2+kdx= |
| √x2+k+ |
| ln|x+√x2+k|+C |
| | 2 | | 2 | |
u Ciebie k=1
Jeśli nie policzysz ( wg wskazówek) , to po 20 podam jeden z moich sposobów. (inny)
18 sty 17:34
Pcus: nie chodzi mi o to zeby podstawic do gotowego wzoru, bo tego mi cwiczeniowiec nie uzna tylko
jak wyprowadzic to do takiej postaci inaczej nie pytalbym tutaj jak to rozwiazac, w cwiczeniu
jest zaznaczone ze przez podstawienie innej zmiennej nalezy to zrobic.
18 sty 18:08
daras: Tablice całek,wyd z 1983r. str 14 , wiec jest to całka elementarna
nie musisz mnie ozłocić wystarczy jak mi przyślesz worek złota
18 sty 19:08
MQ: Najpierw przez części:
∫√x2+1=x√x2+1−∫(x2/√x2+1)=x√x2+1−∫√x2+1+∫(1/√x2+1)
18 sty 19:44
MQ: Stąd dostajesz:
2∫
√x2+1=x
√x2+1+∫(1/
√x2+1)
| | x | | 1 | |
∫√x2+1= |
| √x2+1+ |
| ∫(1/√x2+1) |
| | 2 | | 2 | |
Teraz całka:
∫(1/
√x2+1)
Robimy podstawienie: t=x+
√x2+1
| | x | | x+√x2+1 | | t | |
dt=dx(1+ |
| )= |
| dx= |
| dx |
| | √x2+1 | | √x2+1 | | √x2+1 | |
czyli
czyli
∫(1/
√x2+1)=ln|t|=ln|x+
√x2+1|
Zatem całość
| | x | | 1 | |
∫√x2+1= |
| √x2+1+ |
| ln|x+√x2+1|+C |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 19:51
daras: Pcusia juz to nie interesuje
18 sty 20:14
Dude: jak zamieniles x2/√x2+1 na −√x2+1
22 sty 16:16