Proszę o pomoc. Nie wiem jak to zrobić ;(
pati.love: 1. Równanie 2x2+bx+c=0 ma dwa ujemne rozwiązania. Oblicz b i c.
2. Do jakiego p równanie px2+(p−1)x−1=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie.
18 sty 16:40
wredulus_pospolitus:
1)
ze wzorów Viete'a: x1+x2 <0 ; x1*x2 > 0
warunek konieczny: Δ>0
18 sty 16:43
pati.love: Czyli jak? Bo nie wiem kompletnie jak mam to zrobić
18 sty 16:48
5-latek: Zadanie nr 2 dla p=0 masz rownanie liniowe i liczysz x
Dla p ≠0 masz rownanie kwadratowe i kiedy to rownanie kwadratowe ma jedno rozzwiazanie ?
Kiedy delta =0 wiec licz
18 sty 16:50