przebieg zmiennosci
Gustaw: Zbadać przebieg zmiennosci funkcji f(x)=x2+1/x2 , prosze o pomoc
18 sty 16:21
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | x2+1 | |
to jest f(x) = x2 + |
| czy też f(x) = |
| |
| | x2 | | x2 | |
znasz procedurę

to w czym problem

nie znasz

no to masz poważny problem
18 sty 16:22
Gustaw:
x
5−x>0
x(x
4−1)=x(x−1)(x+1)(x
2+1)>0
x ∊(−1,0)∪(1,+
∞)
Dobrze? w tym przedziale jest rosnąca
18 sty 16:28
wredulus_pospolitus:
tak ... a jakie masz ekstrema
18 sty 16:31
PW: Zasadniczy błąd w odpowiedzi. Funkcja jest rosnąca na każdym z przedziałów (−1, 0) oraz
(1,∞)
18 sty 16:35
Gustaw: Wychodzi, że f(−1)=f(1)=2
Granica lim f(x) przy x→0 z obydwu stron jest równa plus nieskońzzoności
W takim razie istnieje jedynie jedynie fmin zwane ekstremum minimalnym?
18 sty 16:36
Gustaw:
18 sty 16:52
Gustaw: może ktoś pomóc?
18 sty 17:00
Gustaw: jeszcze raz
18 sty 17:43
wredulus_pospolitus:
w sensie ... minimum lokalne (nie zapominaj o tym słowie: "lokalne"

)
tak ... są tylko dwa minima lokalne
18 sty 18:08