calki
Goha: Prosze o pomoc:
∫(5+9x)5 xdx
∫161−x dx
∫5tgxdx
18 sty 16:17
Kejt: moje!
18 sty 16:18
wredulus_pospolitus:
pfff
18 sty 16:19
wredulus_pospolitus:
1) podstawienie
2) w czym problem ?
| | sinx | |
3) tgx = |
| ... i podstawienie |
| | cosx | |
18 sty 16:19
Kejt:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1) ∫(5+9x)5dx=|t=5+9x; dt=9dx => dx= |
| dt|= |
| ∫t5dt= |
| * |
| *t6+C= |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 6 | |
18 sty 16:21
wredulus_pospolitus:
a Kejt to się nudzi w ferie

i gotowce daje
18 sty 16:22
ICSP: to są najbardziej podstawowe całeczki
18 sty 16:23
Goha: w 1 przykladzie jest jeszcze x przed dx, czy to nie ma wplywu na rozwiazanie?
18 sty 16:24
wredulus_pospolitus:
no nie ICPS ... ∫ a
1−x dx to już nie jest taka PODSTAWOWA PODSTAWA

w końcu maaaało ludzi zna odpowiedni wzór na pochodną
18 sty 16:25
wredulus_pospolitus:
Goha ... ów 'x' jest za potęgą a przed dx (ale napisał autor xdx więc się to zlewa)
18 sty 16:25
Kejt:
| | 161−x | |
2) ∫161−xdx= |
| +C |
| | ln16 | |
18 sty 16:26
ICSP:
Stała przed całkę a na ∫ b
x dx jest gotowy wzór.
18 sty 16:26
Kejt: nie nudzi się w ferie.. nie mam ferii.. od kilku dni rozwiązuje całki, bo mam egzamin i kolosa
za nieco ponad tydzień
18 sty 16:27
ICSP: Kejt jednak ma problemy z tymi podstawami
18 sty 16:27
Kejt:
poprawka do pierwszego:
| | 1 | |
∫x(9x+5)5=|u=x u'=1; v'=(9x+5)5 v= |
| *(9x+5)6+C= |
| | 54 | |
| x | | 1 | | x | | 1 | |
| *(9x+5)6−∫ |
| *(9x+5)6dx= |
| *(9x+5)6− |
| *(9x+5)6+C |
| 54 | | 54 | | 54 | | 54 | |
18 sty 16:34
Kejt: no mam problem
18 sty 16:34
Kejt: o boże.. nie patrzcie na to drugie
18 sty 16:36
18 sty 16:37
Kejt: PG
18 sty 16:39
wredulus_pospolitus:
a kierunek
18 sty 16:39
wredulus_pospolitus:
z kim masz matmę ?
18 sty 16:39
Kejt:
| x | | 1 | | dt | |
| *(9x+5)6− |
| ∫(9x+5)6dx=|t=9x+5, dt=9dx => dx= |
| |= |
| 54 | | 54 | | 9 | |
| | x | | 1 | | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
= |
| *(9x+5)6− |
| * |
| ∫t6dt= |
| *(9x+5)6− |
| * |
| *(9x+5)7+C |
| | 54 | | 54 | | 9 | | 54 | | 486 | | 7 | |
18 sty 16:44
Kejt: kierunek informatyka, matematykę mam z Dąbrowskim
18 sty 16:44
wredulus_pospolitus:
no to powodzenia życzę
18 sty 16:47
wredulus_pospolitus:
a Dąbrowskiego 'skądś' kojarzę, ale na dobre nie pamiętam skąd ... chyba z jakiejś imprezy
18 sty 16:47
Kejt: nie dziękuję (:
a Ty na jakim kierunku?
18 sty 16:48
wredulus_pospolitus:
ja obecnie na szambonurkologii stosowanej ... czyli inżynieria środowiska
a ogólnie to moja droga jam po matmie
18 sty 16:48
Kejt:
3)
| | sinx | | −1 | | 1 | |
∫5gxdx=5∫ |
| dx=|t=cosx, −dt=sinxdx|=5∫ |
| dt=−5∫ |
| dx=−5ln|t|+C= |
| | cosx | | t | | t | |
=−5ln|cosx|+C
18 sty 16:56
Mila:
Kejt w liczniku masz: −(cosx)' to od razu:
−5ln(|cosx|)+C
Oblicz koledze całkę (zobacz w innym wątku)
∫√1+x2dx
18 sty 17:14