Znaleźć asymptote ukośną
Kamil: Witam czy ktoś mógłby pomóc mi znaleźć asymptote ukośną funkcji : (x−1)2+(x+2). Robiłem już
metodą de Hospitala i normalnie i nie moge dojść do wyniku
18 sty 16:01
wredulus_pospolitus:
ale co dokładnie robiłeś

na pewno to jest
(x−1)
2 + (x+2)
| | (x−1)2 | |
a nie przypadkiem: |
| |
| | x+2 | |
18 sty 16:02
Kamil: Przepraszam powinno być: (x−1)2(x+2)
Zamieniłem tą funkcję na (x−1)2/(x+2)−1 i robiłem metodą de L'Hospitala liczyłem pochodną
licznika i mianownika przy czym w mianowniku nie mogłem nic wyciągnąć tak aby skróciły mi się
iksy i łatwo było policzyć granicę.
18 sty 16:08
wredulus_pospolitus:
ale po co
18 sty 16:09
wredulus_pospolitus:
nie bardzo rozumiem dlaczego z f(x) = (x−1)2*(x+2) na siłę przechodzisz na postać z której
NIE możesz skorzystać z de'Hospitala
18 sty 16:10
wredulus_pospolitus:
funkcja f(x) NIE POSIADA asymptot ukośnych (jeżeli funkcja jest takie postaci jak napisałem o
16:10)
18 sty 16:10
wredulus_pospolitus:
funkcja f(x) (druga wersja z 16:02) posiada asymptotę ukośną
18 sty 16:11
Kamil: no bo mam zapisane w zeszycie, że tak się liczy asymptoty ukośne. Z tego co pamiętam to była
jeszcze metoda, że dzieliło się tą funkcję przez x a potem odejmowało od funkcji początkowej
do tej podzielonej przez x i z tego granicę. Jeżeli da się to zrobić w inny sposób to proszę o
jakieś wytłumaczenie. z góry dziękuję
18 sty 16:12
Kamil: To kiedy mogę skorzystać z tej reguły?
18 sty 16:13
wredulus_pospolitus:
Kamil ... JEDYNA metoda wyznaczania asymptoty ukośnej to:
1) sprawdzamy czy nie ma przypadkiem poziomej (szczególny przypadek ukośnej) licząc:
lim
x−>+∞ f(x)
2) jeżeli nie ma to liczymy granicę:
| | f(x) | |
limx−>+∞ |
| i ów granicę oznaczamy jako 'a' |
| | x | |
3) jeżeli granica z (2) jest ZBIEŻNA (czyli 'a' to stała) to liczymy:
lim
x−>+∞ f(x) − a*x i ów granicę oznaczamy jako 'b'
4) jeżeli granica z (3) jest ZBIEŻNA (czyli 'b' to stała) to nasza asymptota ukośna jest
postaci: y = ax+b
18 sty 16:15
Kejt:
asymptoty ukośne wylicza się tak:
| | f(x) | |
a=limx−>+/−∞ |
| =... (jeśli dla + i −∞ wychodzą różne wyniki to je dzielisz i liczysz |
| | x | |
osobno a
1 i a
2, jeśli nie, tzn, że jest to asymptota obustronna)
b=lim
x−>+/−∞(f(x)−a*x)=...
18 sty 16:15
wredulus_pospolitus:
z reguły de'Hospitala możesz korzystać wtedy i tylko wtedy gdy masz sytuację:
| | (x−1)2 | | ∞ | |
natomiast u Ciebie |
| −> |
| |
| | | | 0 | |
18 sty 16:16