całka trygonometryczna
ptak: całka trygonometryczna
licznik: sin3x*cosx
mianownik: cos2+3sinx−3
Proszę o jakies wskazówki, bo nie wiem jak to ugryźć, domyslam sie, ze trzeba cos podstawic ale
nie wiem za co
18 sty 15:57
wredulus_pospolitus:
co to jest cos
2 
nie ma czegoś takiego ... cos
2x to rozumiem ... ale cos
2
18 sty 16:03
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
cos
2x = 1−sin
2x
i robisz podstawienie: t = sinx ; dt = ..... dx
18 sty 16:03
ptak: tak x mi uciekł, dzięki, czyli cos takiego t
3/(−t
2+3t−2)
18 sty 16:08
ptak: i jeszcze dt
18 sty 16:08
wredulus_pospolitus:
tak
18 sty 16:12