Proszę o sprawdzenia:)
Ally: Proszę o sprawdzenia

wyznacz przedziały wklęsłości wypukłości i punkty przegięcia funkcji:
f(x)=x(ln
2x−3lnx+1)
1)dziedzina
x e (0;
∞)
2) y''
y''=2lnx−1/x
3)y''=0
x=
√e
odp. Funkcja f(x) n (−
∞;
√e) n−wklęsła u−wypukła
funkcja f(x) u (
√e;
∞)
Punkt przegięcia (
√e,
√e)
18 sty 15:57
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 2lnx − 1 | |
y''=2lnx−1/x to jest 2lnx − |
| czy też |
| |
| | x | | x | |
18 sty 15:58
wredulus_pospolitus:
f(√e) = √e*((1/2)2 − 3/2 + 1 = √e*(1/4 − 1/2) ≠ √e*1
18 sty 16:00
Ally: y'' wyszło mi dokładnie tak:
2lnx 1 2lnx −1
_____ − ___= _________
x x x
18 sty 16:03
Ally: no właśnie tego punktu nie byłam pewna...
18 sty 16:03
wredulus_pospolitus:
to wszystko ok ... poza wartością funkcji w punkcie x=√e
18 sty 16:04
Ally: ok dzięki wielkie
18 sty 16:06
Ally: kurcze a tam nie jest źle monotoniczność? bo przecież jest dziedzina od 0 ?
18 sty 16:19
PW: No niewątpliwie − tam gdzie funkcja nie jest określona, to jej nie badamy.
18 sty 16:28
Ally: czyli będzie f(x) n (0;√e) ?
18 sty 16:30