Wielominay
Zuz: Rozwiąż równianie x3− (a2−a+7)x−(3a2−3a−6)=0 jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba −1.
podstwiłam za x => −1 i wyszło mi, że a1=3 i a2= −2.
Co dalej?
18 sty 15:46
wredulus_pospolitus:
to Ci złe rozwiązania wyszły
18 sty 15:47
wredulus_pospolitus: w sensie złe a1 i a2
18 sty 15:47
Zuz: dlazcego?
18 sty 15:48
wredulus_pospolitus:
nie wiem dlaczego źle obliczyłaś/−eś ... ale masz gdzieś błąd bo złe Ci wyszły a1 i a2 ...
zapewne błąd wyniknął przy opuszczaniu nawiasów
najlepiej jakbyś napisał/−a tutaj swoje obliczenia
18 sty 15:51
Zuz: (−1)3 −(a2−a+7)*(−1)−(3a2−3a−6)=0
−1 +a2−a++7−3a2+3a+6=0
−2a2+2a+12=0
a2−a−6=0
Δ=25 P{Δ}=5
a1=3 a2−= −2
18 sty 15:59
ICSP:
I przypadek a = 3
II przypadek a = −2
18 sty 16:07
Zuz: i co dalej? ICSP
18 sty 16:21
ICSP: w(x) = x3 − (a2 − a + 7)x + (3a2 − 3a − 6)
1o a = 3
w(x) = ...
w(x) = 0 ⇒ ... = 0
Dalej to zwykłe równanie wielomianowe.
18 sty 16:24
J: Rozwiąż dwa równania. Raz dla a=3 i raz dla a=−2.
18 sty 16:24
Zuz: dla a=3 wyszło mi :
x= −1 v x=−4 v x=−3
18 sty 16:57
ICSP: a nie x = −1 , x = 4 , x = −3
Dla a = 3
f(x) = x3 − 13x − 12
18 sty 16:59
Zuz: yyyyy tak! dokładnie tak

źle przepisałam
18 sty 17:02
Zuz: dla a=−2 wyszł mi to samo..
18 sty 17:07