Znajdz wyraz pierwszy a_1 i różnicę r ciągu arytmetycznego, w którym:
KasiaPaula: Znajdz wyraz pierwszy a1 i różnicę r ciągu arytmetycznego, w którym:
a) a7 − a3 = 8 i a2 * a7 = 75
b) a4 : a6 = −1 i a2 * a8 = −1
c) a2 + a5 − a3 = 10 i a2 + a9 = 17
18 sty 15:20
wredulus_pospolitus:
a7 − a3 = (a1+6r) − (a1+2r) = 4r
18 sty 15:36
KasiaPaula: A co zrobić z mnożeniem i dzieleniem ciągów, bo odkąd przerabiam ciągi na matematyce to ani
razu nie spotkałam się z takim zadaniem?
18 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
dwa równania ... dwie niewiadome (a1 i r)
18 sty 18:50