Granica.
Beta: Znajdźcie błąd proszę. Stosując regułę de L'Hospitala obliczyć granicę.
| | π | |
lim (tgx)tg2x przy x→ |
| . |
| | 4 | |
Moje rozwiązanie: lim e
tg2x*ln(tgx)=...
| | (lntgx)' | |
lim tg2x*ln(tgx)=lim |
| (oczywiście to w mianowniku ma wspólną |
| | | |
| | cos22x*(tg2x)2 | |
pochodną ', ale nie wiedziałam jak to zapisać) = lim |
| =0. |
| | −2tgxcos2x | |
lim e
0=1
I nie jest to dobre rozwiązanie, bo ma wyjść e
−1...
18 sty 15:18
Beta: ?
18 sty 15:27
E3Q2S1: po 1 de'hospitalu wychodzi −2(lntgx)2*tgx*(cosx)2(cos2x)2 i to znów można de'hospitalem
zrobić, bo mamy [00], ale niestety czas mnie goni i muszę już spadać, więc sprawdź czy po
dokończeniu tego wyjdzie −1... Pamiętam, że miałem podobne zadanie w październiku na kolokwium
z algebry i też miałem problem, bo wyszło mi lime0=1, a miało wyjść e(−1)
18 sty 15:47
Beta: Jasne, zaraz dokończę. Dziękuję za pomoc!
18 sty 16:00
Mila:
| | ln(tg(x) | | | |
limx→π4 |
| =Hlimx→π4 |
| = |
| | ctg(2x) | | | |
| | sin2(2x) | | 1 | |
=limx→π4 |
| = |
| =−1 |
| | −2tgx*cos2x | | | |
18 sty 16:13
Beta: Tamtym sposobem też wyszło, ale Twój jest obciążony mniejszym ryzykiem popełnienia błędu w
liczeniu, także bardzo dziękuję!
18 sty 17:21