Wyprowadzenie wzoru na całkę.
E3Q2S1: Witam. Ostatnio licząc całkę skorzystałem z pewnego wzoru: ∫dx√x2+q=ln|x+√x2+q|+C,
to było jakieś proste zadanie, ale postanowiłem sprawdzić czy dobrze mi wyszło i obliczyłem
pochodną wyniku i wyszedł mi inny wynik niż to wyrażenie, które miałem wcześniej scałkować.
Dajmy np. ∫dx√x2+4=ln|x+√x2+4|+C
Obliczmy teraz pochodną wyniku:
(ln|x+√x2+4|)'=1x+√x2+4*12*√x2+4*2x=x(x+√x2+4)*√x2+4
Nawet po wyciągnięciu x przed nawias w mianowniku nie dojdziemy do wyrażenia, które
całkowaliśmy... Czy ja robię jakiś błąd czy jednak wynik tej pochodnej da się jeszcze jakoś
skrócić, aby otrzymać poprawny wynik?
18 sty 15:17
E3Q2S1: Nikt nie potrafi pomóc?
18 sty 15:25
Kejt: daj mi chwilkę, dobra? nie jestem kalkulatorem
18 sty 15:32
E3Q2S1: Dobrze

Widzę, że nie umiem jeszcze wyraźnie ułamków pisać na tym forum to jak problem jest z
odczytaniem tego wrozu, to można go znaleźć nawet na wikipedii, jest on najczęściej podawany
na końcu tablicy całek.
18 sty 15:36
PW: A nie zgubiłeś jedynki (pochodna x)?
18 sty 15:36
Kejt: no właśnie błąd jest gdzieś w pochodnej, ale mi jakieś paskudztwa wychodzą jak próbuję to
uporządkować..
18 sty 15:39
Kejt: wyszło!
| | 1 | | 1 | |
(ln|x+√x2+4|)'= |
| *(x+√x2+4)'= |
| (1+((x2+4)1/2)')= |
| | x+√x2+4 | | x+√x2+4 | |
| 1 | | x | | 1 | | √x2+4+x | | 1 | |
| (1+ |
| )= |
| * |
| = |
| |
| x+√x2+4 | | √x2+4 | | x+√x2+4 | | √x2+4 | | √x2+4 | |
18 sty 16:05