proszę o pomoc
Irek: bardzo proszę o rozwiązanie pochodnej krok po kroku:
18 sty 15:12
J: A czy np. wiesz ile wynosi pochodna z: √x ? Ile wynosi pochodna z: x2 ?
18 sty 15:14
Irek: wiem ale przy końcowych obliczeniach mam troche wątpliwosći. chiałbym porownac czy dobrze to
robie
18 sty 15:17
J: Tutaj musisz skorzestać ze wzoru na pochodną ilorazu.Będzie potrzebna pochodna licznika.
Ile wynosi pochodna licznika ?
18 sty 15:19
E3Q2S1: 2(1−√x)*−12√x*x2−2x*(1−√x)2x4, a reszta to juz tylko do skrócenia
18 sty 15:21
E3Q2S1: jezu, jeszcze chyba nie umiem pisać ułamków na tym forum xd
18 sty 15:22
Irek: | | 1 | |
licznik wyszedl mi tak 1+2√x−x=(2* |
| −1)*x2−(1+2√x−x)*2x |
| | 2√x | |
18 sty 15:22
5-latek: Ty nie wzywaj Jezusa (a nie chociaz teraz sa egzaminy ) to niech popatrzy

Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U
18 sty 15:25
Irek: matko polko ten przyklad mnie powala... dalej nie wiem
18 sty 15:28
5-latek: (a−b)2=a2−2ab+b2
18 sty 15:29
5-latek: Jesli juz korzystasz z ewzoru skroconego mnozenia
18 sty 15:30
Irek: tak to wiem
ale nie iwem czy dobrze z ta pochodna robie co sa pierwiatki
18 sty 15:30
J: | | 1 | | (1−√x) | |
Pochodna licznika to: 2(1−√x)*(−1) |
| = − |
| |
| | 2√x | | √x | |
Pochodna mianownika to oczywiście: 2x
Teraz podstaw te wartości do wzoru na pochodną ilorazu.
18 sty 15:33
Irek: no i super dzieki
18 sty 15:39
5-latek: Wiesz ale napisales zle −skorzystales ze wzoru (a+b)
2 i teez zle .
| | 1 | | −1 | |
(1−√x)2=1−2√x+x to pochodna (1−2√x+x)'=−2* |
| +1= |
| +1 mi taka pochodna |
| | 2√x | | √x | |
licznika wyszla ale jeszcze sprawdz
18 sty 15:41