matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rowiąż całkę:
Całeczka xd:
(x
2
+ 4)
7
* x dx
18 sty 14:59
wredulus_pospolitus:
podstawienie t = x
2
+4 ; dt = .... dx
18 sty 15:07
PW:
A gdyby tak podstawić x
2
+ 4 = t, to byłaby całka postaci
1
∫t
7
dt
2
18 sty 15:08