nierówność
Paweł: Witam, mam takie zadanie:
| | a | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| |
| | x | |
a) rozwiąż nierówność f(x−1) ≥ f(x) + 1
| | a | | a | |
czyli mam to tak zapisać |
| ≥ |
| + 1  |
| | x−1 | | x | |
| | 6 | | 6 | |
Jeśli tak to mamy punkt A = (2, 3) należące do wykresu. Ostatecznie to : |
| ≥ |
| |
| | x−1 | | x | |
+1?
18 sty 14:40
wredulus_pospolitus:
dobrze zapisana nierówność
18 sty 14:43
Paweł: Mam jeszcze jedno zadanie, nie do końca wiem jak je zrobić:
Wuznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f(m) = x1 * x2, gdzie x1, x2 są
różnymi pierwiastkami równiania: (m+2)x2 − (m+2)2 + 3m + 2 = 0 , w którym m ∊ R\[2]
Myślałem zrobić podstawienie za m + 2 i przyjąć, że Δ > 0, ale coś mi nie wychodzi.
18 sty 15:32
wredulus_pospolitus:
ale po co podstawienie

Δ> 0 <−−− stąd masz 'ograniczenie' dziedziny
następnie x
1*x
2 = ... wzory Viete'a
18 sty 15:34
Paweł: Okej, dzięki za pomoc.
18 sty 15:37