Całka oznaczona.
Beta: | | 1 | |
Oblicz całkę oznaczoną (od |
| do e) ∫ |lnx| dx. Jak pozbyć się tej wartości bezwzględnej? |
| | e | |
18 sty 14:35
wredulus_pospolitus:
∫lnx dx = xlnx − x + C
18 sty 14:36
wredulus_pospolitus:
a moduł wywalasz przed całkę
18 sty 14:36
Beta: No okej. Zrobiłeś to przez części, też mi tak wyszło. Ale co oznacza "wywalenie modułu przed
całkę"?
18 sty 14:39
wredulus_pospolitus:
najprościej
∫
1/ee |lnx| dx = ∫
1/e1 (
−lnx) dx + ∫
1e lnx dx
18 sty 14:41
Beta: Aaa więc to tak! 1 wziąłeś do nowych przedziałów dlatego, że ln1=0, tak?
18 sty 14:43
wredulus_pospolitus:
dokładnie
18 sty 14:44
Beta: Super, dziękuję Ci bardzo!
18 sty 14:45