przesuwanie wykresu wzdłuż osi OY
madziula :

Dany jest wykres funkcji f:<−2;5>→R, której zbiorem wartości jest przedział <−1;3>. Podaj zbiór
wartości funkcji: a) g(x) = f(x)+1. b)h(x)=f(x)+3. c)k(x)=f(x)−2.
18 sty 14:01
wredulus_pospolitus:
i problem polega na

co się zmieni

zbiór wartości czy dziedzina
18 sty 14:03
madziula : Nie umie tego rozwiązać! bo nie jestem dobra z matny
18 sty 14:24
wredulus_pospolitus:
nie tłumacz się tylko siądź do teorii i pomyśl ... masz nawet napisane: przesuwanie wykresu
wzdłuż osi OY
18 sty 14:27
madziula : Może inne odp proszę
18 sty 14:33
wredulus_pospolitus:
inna odpowiedź to tylko i wyłącznie gotowiec (na co widzę że liczysz) ale tego ode mnie nie
otrzymasz
za grosz chęci nauki z Twej strony, więc zostawiam Ciebie z tym problemem −−− radź sobie sama
18 sty 14:39
J: Wyobraż sobie, że przesuwasz przedział <−1;3> leżący na osi OY o wartość 1 do góry.Jaki
przedział otrzymaz ?
18 sty 14:55
madziula : Yyyyy <−2;4> tak mi sie wyadaje. Wytumaczcie mi to proszę
18 sty 16:17
wredulus_pospolitus:
a dlaczego tak właśnie Ci się wydaje ?
18 sty 16:20
J: Nie. Punkt (−1) przesunie się do (0) bo −1 + 1 = 0, a punkt (3) przesunie się do (4), bo 3 +1
= 4,
czyli nowy przedział to: <0;1>. Nastepne przykłady analogicznie.
18 sty 16:21
J: Oczywiście : <0;4>
18 sty 16:22
madziula : Bo przesuwan przedział o 1. nie rozumie tego
18 sty 16:22
madziula : Aha teraz to rozumie a jak jest np g(x)=f(x)+ 1 o co tu chodzi?
18 sty 16:26
J: <−1;3> po przesunięciu o 1 będzie <−1+1;3+1>, czyli: <0;4>
18 sty 16:26
madziula : Np jak mam h(x)=f(x)+3 to będzie przedzial <2;6>

?
18 sty 16:31
wredulus_pospolitus:
tak
18 sty 16:32
madziula : Dziękuje bardzo

za wytłumaczenie
18 sty 16:34
madziula : A to jest na podstawie np dla jakich argumentów x funkcja g przyjmuje wartości niejednej?
18 sty 17:04
madziula : Nieujemne
18 sty 17:05