funkcje
zadanie: Czy funkcja f :R→R okreslona wzorem f(x)=[x+a]−[x+b] jest ciagła, jezeli
a) a=1/2, b=3/2 ....... b) a=1/3, b=−2/3 .......
c) a=1/4, b=3/4 ....... d) a=1/5, b=−9/5 .......
mam pytane
mam narysowac te funkcje do kazdego podpunktu?
18 sty 13:31
wredulus_pospolitus:
a te [] oznacza co

wartość bezwzględną

czy też część całkowitą
18 sty 13:33
zadanie: czesc calkowita
18 sty 14:01
wredulus_pospolitus:
oczywiście najlepiej by było, gdybyś narysował/−a
ale możesz też sprawdzać podstawiając konkretne liczby lub spojrzeć chwileczkę na to co tam
jest napisane
18 sty 14:07
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | 3 | | 1 | |
(a) b = |
| = 1 + |
| = 1 + a ... czyli [x+b] = [x+1+a] = 1 + [x+a] |
| | 2 | | 2 | |
czy podobnie można zrobić w innych podpunktach

w jakich

a w tych w których nie można ...
masz wskazówkę tak pokazać, że nie będzie ciągłości
18 sty 14:08
zadanie: | | 1 | | 3 | |
a gdybym chcial narysowac te funkcje np. z podpunktu a) czyli f(x)=[x+ |
| ]−[x+ |
| ] to w |
| | 2 | | 2 | |
jaki sposob?
gdybym mial rysowac osobno to zrobilbym tak:
| | 1 | |
[x+ |
| ] − funkcje [x] przesunalbym o pol w lewo |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
[x+ |
| ] − funkcje [x] przesunalbym o |
| w lewo |
| | 2 | | 2 | |
a jak mam odjac je od siebie to jak to narysowac?
18 sty 17:31
wredulus_pospolitus:
| | 3 | | 1 | |
najlepiej zapisać to tak jak pisałem ... czyli [x+ |
| ] = 1+ [x+ |
| } ... wtedy różnicę |
| | 2 | | 2 | |
łatwo wyznaczasz
możesz też po prostu narysować obie funkcje na jednej prostej i zauważyć 'schemat' pomiędzy
nimi ... i odjąć
18 sty 17:33
zadanie: dziekuje
18 sty 17:50
Mila:
| | 1 | | 1 | |
a) f(x)=[x+ |
| ]−(1+[x+ |
| ])=−1 funkcja stała |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) f(x)=[x+ |
| ]−([x−1+ |
| ])=[x+ |
| ]−(−1+[x+ |
| ])=1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
c)f(x)= wg mnie nie jest ciągła
d)f(x)=2
Arturze, sprawdź.
18 sty 17:55
wredulus_pospolitus:
dokładnie tak
18 sty 17:58
Mila:
18 sty 18:00
wredulus_pospolitus:
(c) nie jest ciągła, wystarczy zauważyć:
niech x=0.24(9)
f(0,24(9) ) = 0 − 0 = 0
niech x=0,5
f(0,25) = 0 − 1 = −1
18 sty 18:01
zadanie: a mam pytanie
jak narysowac y={log4x}
jak to sprawdzic w wolframie?
{x} − czesc ulamkowa
18 sty 18:26
wredulus_pospolitus:
logax ... wygląda (kształt) tak samo dla każdego a>1
więc log4x rysujesz jak lnx
jak chcesz w wolfim to piszesz:
PLOT[LOG[4,x]]
pamiętaj tylko aby na wykresie zaznaczyć: real−valued plot
18 sty 18:42
18 sty 18:56
zadanie: ?
18 sty 19:27
zadanie: ?
18 sty 20:07
zadanie: jak obliczyc taka granice
n→
∞
18 sty 20:18
Mila:
y=log[4,x]−floor(log[4,x])
18 sty 20:18
zadanie: dziekuje
a jaki wzor zastosowac aby obliczyc te granice z logarytmem?
18 sty 21:10
zadanie: ?
18 sty 21:35
Mila:
Może o trzech ciągach, z lewej
| log2(n) | |
| a z prawej teraz nie wiem. |
| log2(n) | |
18 sty 21:39
zadanie: | | log2(2n) | | log22+log2n | |
a z prawej moze byc tak: |
| = |
| = |
| | log2n | | log2n | |
| | 1+log2n | | log2n(1+1log2n) | |
= |
| = |
| =1 ? |
| | log2n | | log2n | |
18 sty 22:27
zadanie: pytalem o narysowanie funkcji y={log
4x} bo musze obliczyc granice :
lim{log
4x}
x→16
−
oraz x→16
+
odp. to 1 oraz 0
rowniez mam taka granice
lim{log
8x}
x→16
−
oraz x→16
+
jak do tego dojsc?
18 sty 22:46
Mila:

2n>n+8 dla n>8, więc myślę,że może być, licznik zwiększyłeś.
18 sty 22:52
zadanie: dziekuje
19 sty 00:40
zadanie: a to zadanie z godziny 22:46 ? jak narysowac takie funkcje ?
19 sty 00:41
zadanie:

pierwszy wykres to wykres y=log
4x
drugi wykres to wykres y={log
4x}
dobrze?
19 sty 00:50
zadanie: ?
19 sty 12:04
zadanie: ?
19 sty 13:21
Mila:
Dobrze, ale wieczorem wrócę do tego.
Najgorszy jest przedział (0,1), tam maleńkie ukośne odcinki. obierz dużą jednostke i narysuj
np. dwa
przedziały dla log2x, bedzie łatwiej.
19 sty 13:28