Wyznacz największą wartość iloczynu xyz trzech liczb dodatnich, których suma x+y
Ania: Wyznacz największą wartość iloczynu xyz trzech liczb dodatnich, których suma x+y+z=c
Proszę o pomoc.
18 sty 13:03
pigor: ..., wyznacz największą wartość iloczynu xyz
trzech liczb dodatnich, których suma x+y+z=c.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z nierówności między średnimi g,a
√ xyz ≤ 13(x+y+z) ⇒
⇒ xyz ≤
√ 13(x+y+z)=
√ 13c=
13√3c − szukana wartość. .
18 sty 16:13
PW: pigor, popraw się!
18 sty 16:20
pigor: ... , dziękuję już to robię , kurcze ; proszę
stopień pierwiastka zamienić na 3 ; przepraszam .
18 sty 16:28
pigor: .., a więc
xyz ≤ 3√ 13(x+y+z)= 3√ 13c= 133√ 9c − szukana wartość. .
18 sty 16:33
Ania: Dziękuje bardzo za odpowiedz
18 sty 16:44
PW: Aniu, ale Ty to sprawdź (jak wygląda ta nierówność między średnimi).
18 sty 16:48